Καθώς ο Μάιος πλησιάζει, οι καρδιές πολλών μαθητών χτυπούν λίγο πιο δυνατά. Οι Πανελλήνιες είναι μια λέξη που όλοι μας έχουμε ακούσει ξανά και ξανά και που συνοδεύει σχεδόν κάθε συζήτηση για το σχολείο, τις σπουδές και το μέλλον, κυρίως όσο είμαστε ακόμα μαθητές. Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε περάσει από αυτή τη διαδικασία. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, συχνά επίπονη και ψυχοφθόρα, καθώς συνοδεύεται από πίεση, άγχος και πολύωρη προετοιμασία. Αν και οι Πανελλαδικές αποτελούν έναν σημαντικό και απαιτητικό σταθμό στη ζωή κάθε μαθητή, δεν είναι το τέλος όπως συχνά νομίζουμε. Όμως, όπως κάθε μεγάλη πρόκληση, οι εξετάσεις απαιτούν όχι μόνο σωστή μελέτη και επαναλήψεις, αλλά και ηρεμία, αυτοπεποίθηση και… λίγη πίστη στον εαυτό μας! Αν θες να δεις τη θετική πλευρά της διαδικασίας αυτής και κάποιες χρήσιμες συμβουλές, που πιθανόν να σε βοηθήσουν λίγο πριν μπεις στην τελική ευθεία, αυτό το άρθρο είναι για εσένα!
Αν βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή μέσα σε στοίβες από βιβλία και σημειώσεις, να θυμάσαι κάτι βασικό: δεν είσαι μόνος! Το άγχος, η ανασφάλεια, ο φόβος είναι όλα απόλυτα φυσιολογικά. Κι εγώ τα ένιωθα στο έπακρο όταν προετοιμαζόμουν για τις Πανελλήνιες. Όμως, μέσα από τη δική μου εμπειρία, κατάλαβα πως το πιο σημαντικό είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου, τόσο στο γνωστικό κομμάτι όσο και ψυχικά. Πάμε, λοιπόν, να δούμε κάποια μικρά αλλά μεγάλης σημασίας πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν.
Κάνε καλές, τακτικές επαναλήψεις και λύνε ασκήσεις. Πολλές! Η ύλη είναι μεγάλη και ο εγκέφαλος δεν είναι σκληρός δίσκος να την “κατεβάσει” όλη μονομιάς. Μην σε τρομάζει αυτό! Οι συχνές επαναλήψεις βοηθούν, ώστε οι γνώσεις που λαμβάνεις να αφομοιώνονται πιο εύκολα και κάθε φορά θα είναι όλο και πιο κατανοητά αυτά που διαβάζεις. Η επανάληψη θα πρέπει να συνδυαστεί με την επίλυση πολλών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένων των παλιών θεμάτων αλλά και πιο δύσκολων. Με την εξάσκηση, θα εμπεδώνεις καλύτερα τα κομμάτια της θεωρίας, θα βλέπεις τα αδύναμά σου σημεία για να τα διορθώσεις και θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίζεις όλο και μεγαλύτερο εύρος ασκήσεων. Όσο πιο πολλά λύνεις, τόσο λιγότερα σε ξαφνιάζουν στην εξέταση.
Θέσε μικρούς καθημερινούς στόχους και προσπάθησε να τους τηρείς.
Μη φορτώνεις τον εαυτό σου με υπερβολές. Βάλε μικρούς, ρεαλιστικούς στόχους για κάθε μέρα. Έτσι, δημιουργείς ένα πλάνο που σε βοηθάει να οργανώνεσαι και να μη χάνεσαι μέσα στο χάος των υποχρεώσεων. Κάθε φορά που πετυχαίνεις έναν στόχο, όσο μικρός κι αν είναι, νιώθεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου και παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις.
Να δουλεύεις με βάση την ποσότητα, όχι τις ώρες.
Το να “διαβάζεις 5 ώρες μαθηματικά” ακούγεται ωραίο, αλλά αν στο τέλος της μέρας δεν κάλυψες την ουσία, τι νόημα είχε; Στόχευε σε συγκεκριμένα κομμάτια της ύλης που θες να καλύψεις κάθε μέρα και εστίασε σε αυτά.
Οργάνωσε καλά τις σημειώσεις σου και μη φοβάσαι τις απορίες.
Οργάνωσε τις σημειώσεις σου ώστε να έχουν συνοχή, καθαρότητα και να τονίζονται τα βασικά σημεία, ώστε να μπορείς να ανατρέξεις σε αυτές και να κάνεις επανάληψη. Οι καλές σημειώσεις θα σου “γλιτώσουν” αρκετό πολύτιμο χρόνο! Παράλληλα, μην αφήνεις απορίες να αιωρούνται! Λύνε τες άμεσα με τη βοήθεια των καθηγητών σου. Καμία ερώτηση δεν είναι “χαζή” και το να καταλάβεις σε βάθος την ύλη θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις με σιγουριά ακόμα και τα πιο απαιτητικά θέματα την ώρα της εξέτασης.

Κοιμήσου, ενυδατώσου και φάε καλά.
Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά είναι το πρώτο που ξεχνάμε. Ξέρω ότι ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος, οι υποχρεώσεις πολλές και αισθάνεσαι ότι οι ώρες της ημέρας δεν σου φτάνουν. Όμως, ο εγκέφαλός σου θα δουλεύει καλύτερα όταν είναι ξεκούραστος και ενυδατωμένος. Για αυτό, λοιπόν, να τον φροντίζεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό σου πρόγραμμα.
Τι γίνεται αν κολλήσεις σε κάποια άσκηση;
Μην πανικοβληθείς, μην αγχωθείς και κυρίως μην τα παρατήσεις! Ακόμα κι αν σου φαίνεται βουνό, προσπάθησε να την προσεγγίσεις βήμα-βήμα. Κατά την εξέταση, καλείσαι να αντιμετωπίσεις για πρώτη φορά άγνωστα θέματα, οπότε είναι σημαντικό να έχεις εξασκηθεί στο να σκέφτεσαι μεθοδικά και να διαχειρίζεσαι τις πιο απαιτητικές ασκήσεις. Κι αν τελικά δεν τη λύσεις; Δεν πειράζει! Το μυαλό κουράζεται, ειδικά σε περιόδους πίεσης και αυτό συμβαίνει σε όλους. Να θυμάσαι ότι η προετοιμασία είναι για να μαθαίνεις, όχι για να τα ξέρεις όλα με την πρώτη.
Μοιράσου ό,τι σε βαραίνει και κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν.
Μην κρατάς τα πάντα μέσα σου. Αν νιώσεις ότι πιέζεσαι πολύ, μίλα με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, όπως τους φίλους σου, την οικογένεια ή τους καθηγητές σου. Το να ξεσπάσεις ή να πάρεις μια δεύτερη γνώμη μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα πιο καθαρά. Εξίσου σημαντικό, είναι να μην παραμελείς και τον εαυτό σου. Πού και πού να ξεκλέβεις λίγο χρόνο και να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και σε ξεκουράζει, όπως μία βόλτα, λίγη γυμναστική, η παρακολούθηση μίας ταινίας, λίγος παραπάνω ύπνος (που είμαι σίγουρη ότι τον έχεις πολλή ανάγκη) ή οτιδήποτε άλλο σε βοηθάει να ξεφύγεις από τη δύσκολη καθημερινότητα. Οι ώρες αυτές είναι πολύ σημαντικές και να τις αφιερώνεις χωρίς να αισθάνεσαι τύψεις. Το να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν χαρά θα σε βοηθήσει να “φορτίσεις” τις μπαταρίες σου και να συνεχίσεις δυναμικά και πιο ξεκούραστα την προσπάθειά σου!

Έχοντας περάσει κι εγώ από αυτή τη διαδικασία, μπορώ να σου πω με σιγουριά πως, όσο περίεργο κι αν ακούγεται τώρα μέσα στο άγχος σου, αυτή η χρονιά έχει και τα καλά της. Δένεσαι περισσότερο με τους γύρω σου, καθηγητές, συμμαθητές, φίλους. Μαζί περνάτε δυσκολίες, μοιράζεστε κοινές αγωνίες, στηρίζετε ο ένας τον άλλον. Νιώθεις πως δεν είσαι μόνος/η κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη μαθαίνεις να έχεις υπομονή, να μην τα παρατάς, να χειρίζεσαι τις δύσκολες στιγμές με ψυχραιμία και να κυνηγάς τους στόχους σου, όσο δύσκολη κι αν είναι η διαδρομή. Να θυμάσαι ότι η προσπάθεια που κάνεις είναι για εσένα και μην αφήνεις κανέναν να κλονίσει την πίστη που έχεις στον εαυτό σου! Το άγχος μπορεί να σε μπερδέψει και να σε κουράσει. Γι’ αυτό προσπάθησε να το κρατήσεις όσο μπορείς μακριά και να έχεις καθαρό μυαλό και δύναμη όταν θα έρθει η στιγμή της εξέτασης. Και πάνω απ’ όλα, όσο μπορείς, προσπάθησε να ζήσεις αυτή τη χρονιά. Είναι η τελευταία σου ως μαθητής/μαθήτρια. Φτιάξε όμορφες στιγμές που θα θυμάσαι και ταυτόχρονα κάνε το καλύτερο που μπορείς για να πραγματοποιήσεις στα όνειρά σου!
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και σε αυτό!