Η διαχείριση των οικονομικών είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί, τι απέγιναν τα χρήματα σου, ενώ λίγες μέρες πριν όλα ήταν υπό έλεγχο; Μήπως σου συμβαίνει συχνά να πλησιάζει το τέλος του μήνα και να αναρωτιέσαι πώς θα τα βγάλεις πέρα; Εάν νιώθεις ότι τα οικονομικά σου σε αγχώνουν και αυτές οι σκέψεις σε βασανίζουν, μην ανησυχείς! Σ’ αυτό το άρθρο θα βρεις πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις έναν προϋπολογισμό που όχι μόνο θα λειτουργεί, αλλά θα σου αλλάξει την καθημερινότητα. Πάμε να δούμε μαζί τι μπορείς να κάνεις!
Κατανοώντας τα έσοδα και τα έξοδα σου
Ο πρώτος και πιο βασικός κανόνας της αποτελεσματικής διαχείρισης των χρημάτων σου είναι να καταλάβεις πόσα ακριβώς χρήματα μπαίνουν στον λογαριασμό σου και πού πηγαίνουν. Επίσης, καλό θα ήτανε, να υπολογίσεις τα καθαρά σου έσοδα, τα έσοδα, δηλαδή, χωρίς τους πιθανούς φόρους, ώστε να καταφέρεις να έχεις μία πιο ξεκάθαρη εικόνα. Εδώ είναι που πολλοί κάνουν το λάθος να αγνοούν μικρά έξοδα, τα οποία, όταν προστίθενται, κάνουν σημαντική διαφορά.
Συμβουλή: Ξεκίνα να καταγράφεις όλα τα έσοδα και τα έξοδα σου, είτε με μια εφαρμογή είτε με ένα απλό φύλλο Excel. Προτείνεται το δεύτερο, καθώς η εφαρμογή μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο και οργάνωση… Στόχος σου είναι να δεις αναλυτικά πού ξοδεύεις τα χρήματα σου, ώστε να αναγνωρίσεις τομείς που μπορείς να βελτιώσεις ή τυχόν περιττά έξοδα!
Το 50/30/20 Σύστημα Προϋπολογισμού
Ένας εύκολος και ευέλικτος τρόπος να κατανείμεις τα χρήματά σου είναι το σύστημα 50/30/20. Τι σημαίνει αυτό;
- 50% για βασικά έξοδα: Ενοίκιο, λογαριασμοί, φαγητό. Αυτά είναι τα απολύτως αναγκαία έξοδα για τη διαβίωσή σου.
- 30% για προσωπικές επιθυμίες: Αυτή είναι η κατηγορία για διασκέδαση και εξόδους, ρούχα ή το gadget, που εδώ και καιρό θέλεις, αλλά ακόμα δεν έχεις καταφέρει να αποκτήσει.
- 20% για αποταμίευση και επενδύσεις: Είναι σημαντικό να κρατάς ένα μέρος των χρημάτων σου για μελλοντική χρήση, είτε για έκτακτα περιστατικά είτε για να φτιάξεις ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Αυτό το σύστημα σου δίνει ξεκάθαρη εικόνα και σε βοηθά να διατηρείς ισορροπία χωρίς να νιώθεις ότι στερείσαι κάτι. Ακόμα, τα παραπάνω ποσοστά είναι ενδεικτικά και μπορούν να προσαρμοστούν στις δικές σου ανάγκες! π.χ. Αν τα δικά σου βασικά έξοδα διαβίωσης καλύπτουν το 60% των εσόδων σου τότε θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί το ποσοστό χρημάτων για τις επιθυμίες. Το ποσο που θα αποταμιεύεις και θα επενδύεις καλό θα ήταν να παραμείνει όσο υψηλότερο γίνεται! Τέλος, πρόσεξε να μην συγχέεις τις παραπάνω κατηγορίες. Για παράδειγμα, τα καθημερινά σου έξοδα για καφέ ανήκουν στις επιθυμίες και όχι στα βασικά έξοδα!
Κάνε τις μικρές αλλαγές που μετράνε
Μια από τις μεγαλύτερες παγίδες όταν προσπαθείς να διαχειριστείς τα οικονομικά σου είναι οι μικρές αγορές. Ένα καφέ το πρωί, ένα γρήγορο φαγητό στο δρόμο, μια online αγορά που δεν την είχες προγραμματίσει. Αυτές οι μικρές αγορές μαζεύονται και φτάνεις να ξοδεύεις πολλά χωρίς να το καταλάβεις.
Για παράδειγμα: Αν κάθε μέρα προτιμάς να παίρνεις τον καφέ σου απ’ έξω, και με την υπόθεση ότι αυτός σου κοστίζει 2€, θα καταλήξεις να ξοδεύεις 56€ τον μήνα μόνο για καφέ.
Συμβουλή: Δοκίμασε να φτιάχνεις καφέ στο σπίτι και να παίρνεις φαγητό από το σπίτι σου στη δουλειά. Αντί να ξοδεύεις κάθε μέρα, βάλε στόχο να απολαμβάνεις μια αγορά τέτοιου είδους μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσεις να βλέπεις αισθητή διαφορά στο πορτοφόλι σου.
Καθόρισε στόχους και δέξου τη διαδικασία
Για να έχεις επιτυχημένη διαχείριση των οικονομικών σου, πρέπει να θέσεις ξεκάθαρους στόχους. Τι θέλεις να πετύχεις; Μήπως θέλεις να αποταμιεύσεις για ένα ταξίδι ή να ξεκινήσεις ένα επενδυτικό ταμείο; Ή μήπως το όνειρό σου είναι να μαζέψεις τα χρήματα για την προκαταβολή ενός σπιτιού; Όποιος και αν είναι ο στόχος σου, χρειάζεται να τον σπάσεις σε μικρότερα, εφικτά βήματα.
Συμβουλή: Φτιάξε μια λίστα με μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Κάθε μήνα δες πώς εξελίσσεται η πρόοδος σου. Μην απογοητευτείς αν δεν φτάσεις κατευθείαν στον στόχο σου. Η συνέπεια είναι το κλειδί.
Εκμεταλλεύσου την τεχνολογία
Ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να οργανώσουμε τα οικονομικά μας με ευκολία. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές που μπορούν να σε βοηθήσουν να παρακολουθείς τα έξοδά σου, να διαχειρίζεσαι τους λογαριασμούς σου και να αποταμιεύεις αποτελεσματικά. Μπορείς ακόμα να βγάλεις χρήματα μέσα από κάποια τεχνολογικά εργαλεία για να συμπληρώσεις το εισόδημά σου! Αν θες να μάθεις περισσότερα μπορείς να δεις αυτό.
Συμβουλή: Χρησιμοποίησε εφαρμογές όπως αυτό της Revolut, το οποίο έχει εργαλεία budgeting που σε βοηθούν να δεις πού ξοδεύεις περισσότερα και να βάλεις όρια. Αν θες να μάθεις περισσότερα για αυτή την εφαρμογή γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά σε αυτό; Επίσης, μπορείς να ορίσεις αυτόματες αποταμιεύσεις για να χτίζεις σιγά σιγά το αποθεματικό σου χωρίς να το σκέφτεσαι.
Αξιολόγησε τακτικά τον προϋπολογισμό σου
Τίποτα δεν μένει σταθερό για πάντα, και αυτό ισχύει και για τα οικονομικά σου. Ένας προϋπολογισμός δεν είναι κάτι που φτιάχνεις μια φορά και τελειώνεις. Πρέπει να τον αξιολογείς τακτικά για να δεις τι λειτουργεί και τι όχι. Μπορεί να προκύψουν αλλαγές στη ζωή σου, όπως μια αύξηση στο μισθό ή μια νέα δαπάνη που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Συμβουλή: Κάθε τρεις μήνες αφιέρωσε λίγο χρόνο για να επανεξετάσεις τον προϋπολογισμό σου και να δεις αν χρειάζεται να κάνεις προσαρμογές. Μπορεί να ανακαλύψεις νέες ευκαιρίες για εξοικονόμηση χρημάτων.
Να είσαι ευέλικτος
Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και πολλές φορές δεν μπορείς να προβλέψεις τα πάντα. Ίσως προκύψει ένα απρόβλεπτο έξοδο, ή ίσως χρειαστεί να κάνεις μια αλλαγή στα σχέδια σου. Το σημαντικό είναι να έχεις προνοήσει και να μην αγχώνεσαι. Η ευελιξία είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην οργάνωση των οικονομικών σου.
Συμβουλή: Μην απογοητεύεσαι αν κάτι δεν πάει όπως το είχες προγραμματίσει. Μπορείς πάντα να προσαρμοστείς. Να θυμάσαι ότι το να έχεις έναν προϋπολογισμό σου δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζεσαι τις εκπλήξεις με μεγαλύτερη ηρεμία.
Επίλογος
Η διαχείριση των οικονομικών σου δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία, αρκεί να έχεις ξεκάθαρη εικόνα και να κάνεις μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Μην ξεχνάς ότι δεν χρειάζεται να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου — αντίθετα, η ευελιξία και η συνέπεια θα σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου μακροπρόθεσμα. Ξεκίνα σήμερα κιόλας με έναν απλό προϋπολογισμό, και θα δεις την καθημερινότητά σου να γίνεται πιο εύκολη και οργανωμένη.