Η εμπειρία μου με την κατασκευή της ιστοσελίδας

You are currently viewing Η εμπειρία μου με την κατασκευή της ιστοσελίδας

Πως μπορώ να φτιάξω μία ιστοσελίδα χωρίς καθόλου γνώσεις προγραμματισμού; Τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσω; Χρειάζεται να πληρώσω για να το κάνω αυτό;

Έχοντας κάμποσο ελεύθερο χρόνο κατά τις καλοκαιρινές διακοπές και την περιέργεια να ασχοληθώ με το διαδίκτυο και πιο ειδικά με τη δημιουργία ενός blog, άρχισα, όπως πιστεύω θα έκανε καθένας, να βλέπω διάφορα videos στο YouΤube και να διαβάζω άρθρα σχετικά με το θέμα. Kάθε δημιουργός, όμως, επικεντρωνόταν περισσότερο στη διαφήμιση της δικής του ιστοσελίδας και των χορηγών του και προσπαθούσε, με τον τρόπο του, να ωθήσει το κοινό να χρησιμοποιήσει τα δικά τους εργαλεία για την κατασκευή της ιστοσελίδας. Προφανώς και τα περισσότερα από αυτά απαιτούσαν κάποιου είδους συνδρομή, από την οποία θα επωφελούνταν και ο δημιουργός. Σε αυτό, λοιπόν, το άρθρο θα αναπτύξω τη δική μου εμπειρία για την κατασκευή του Tech in Script, και θα σας δώσω ορισμένες συμβουλές που θα ήθελα να γνώριζα και εγώ πρoτού ξεκινήσω την κατασκευή του blog μου.

Καλά όλα αυτά, αλλά από που πρέπει να ξεκινήσω;

Αρχικά, καλό θα ήταν να αποφασίσετε το είδος της ιστοσελίδας που θέλετε να δημιουργήσετε και το γενικότερο περιεχόμενό της. Για παράδειγμα, θα θέλατε να δημιουργήσετε ένα blog και να γράφετε για την καθημερινότητά σας ή μήπως μία ιστοσελίδα που θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα της επιχείρησής σας; Αφού είστε σίγουροι για την επιλογή σας ας περάσουμε σε λίγη θεωρία…

Μία ιστοσελίδα αποτελείται από τρία βασικά μέρη:

  • Όνομα (Domain)
  • Πάροχος φιλοξενίας (Web Hosting Provider)
  • Πλατφόρμα δημιουργίας (Platform)

Θα ξεκινήσω να τα αναπτύσσω ανάποδα…

H πλατφόρμα δημιουργίας είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του κώδικα της ιστοσελίδας. Προφανώς μπορείτε να προγραμματίσετε και μόνοι σας μία σελίδα, από την αρχή, με την χρήση HTML, CSS και JavaScript. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο, επίπονο και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προτείνεται. Υπάρχουν, λοιπόν, διάφορες πλατφόρμες δημιουργίας σελίδων στο διαδίκτυο με την πιο γνωστή να είναι το WordPress, το οποίο είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα (open source). Άλλες τέτοιες πλατφόρμες είναι το Wix (δωρεάν), το Substack (δωρεάν και προσανατολισμένο κυρίως σε newsletters), το Squarespace (επί πληρωμή, ιδανικό για αρχάριους) και το Ghost (επί πληρωμή). Μετά από προσωπική αναζήτηση κατέληξα ότι το WordPress στις περισσότερες περιπτώσεις θα καλύψει τις ανάγκες σας, καθώς για έναν αρχάριο δεν θα συνιστούσα να αγοράσει κάποια πιο εξειδικευμένη πλατφόρμα. Επίσης, είναι αρκετά εύκολο στη χρήση (και πάλι, όμως, θα πρότεινα να ακολουθήσετε κάποιο tutorial στην αρχή για να μάθετε γρήγορα τις βασικές λειτουργίες). Αυτό που βοήθησε προσωπικά εμένα μπορείτε να το βρείτε εδώ! Τέλος, οι δυνατότητές του εμπλουτίζονται από τα αμέτρητα plugins που μπορείτε να εγκαταστήσετε για να σας κάνουν τη ζωή ευκολότερη και να δώσουν άλλη όψη στην ιστοσελίδα σας.

Ο πάροχος φιλοξενίας (web hosting provider) είναι μια υπηρεσία που επιτρέπει στην ιστοσελίδα να είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο. Όταν δημιουργείται μια ιστοσελίδα, όλα τα αρχεία, οι εικόνες και το περιεχόμενο της πρέπει να αποθηκευτούν σε έναν διακομιστή (server) για να μπορούν να τα βλέπουν οι χρήστες όταν την επισκέπτονται. Οι πάροχοι φιλοξενίας προσφέρουν αυτούς τους διακομιστές και συνήθως παρέχουν επιπλέον υπηρεσίες, όπως ασφάλεια, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backups) και υποστήριξη πελατών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι hosting, όπως shared hosting (κοινόχρηστη φιλοξενία), VPS (Virtual Private Server), και dedicated hosting (αποκλειστικός server), ο καθένας με διαφορετικό κόστος και απόδοση. Η επιλογή του σωστού παρόχου φιλοξενίας είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα, την ταχύτητα και την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας, και εξαρτάται από τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας. Θεωρώ πως για τον πρώτο καιρό της ιστοσελίδας, η οποία δεν θα έχει πολύ traffic, η κατάλληλη επιλογή είναι ένα πλάνο shared hosting, που είναι συνήθως το πιο φθηνό και προσφέρει πολύ καλή ταχύτητα για μικρού και μεσαίου μεγέθους σελίδες. Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι μαζί με το hosting plan να εξασφαλίσετε και ένα δωρεάν domain για κάποιο χρονικό διάστημα! Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το Hostinger. Προσοχή! Εάν η ιστοσελίδα σας θέλετε να είναι αποκλειστικά με ελληνικό περιεχόμενο καλό θα ήταν να επιλέξετε domain με κατάληξη .gr και όχι .com (για λόγους SEO, το οποίο θα δούμε τι είναι παρακάτω). Σε αυτή την περίπτωση θα πρότεινα το Papaki.

Πρώτα βήματα στη σελίδα

Πλέον θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να δημιουργείτε από την αρχή το δικό σας μοναδικό περιβάλλον. Σε αυτό θα πρότεινα να εγκαταστήσετε κάποιο έτοιμο template και να κάνετε πάνω σε αυτό τις προσαρμογές που ταιριάζουν σε εσάς. Ένα τέτοιο template που παρέχει αμέτρητες επιλογές μορφοποίησης και κυριολεκτικά μπορείτε να “πειράξετε” τα πάντα είναι το OceanWP.

Μία επιπλέον συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον που τώρα ξεκινάει ένα τέτοιο project είναι να εγκαταστήσει σίγουρα κάποιο plugin όπως το WP Reset η το Jetpack, τα οποία παρέχουν την δυνατότητα για Backup σε μία συγκεκριμένη μορφή της ιστοσελίδας. Επομένως μην διστάζετε και πειραματιστείτε για να μάθετε το περιβάλλον του WordPress. Αν κατά λάθος, λοιπόν, καταλήξετε σε μία μορφή που δεν σας αρέσει μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε κάποιο παλαιότερο backup και να συνεχίσετε από εκεί!

Σίγουρα στην αρχή θα νιώθετε μπερδεμένοι από όλη αυτή την βομβαρδιστική πληροφορία του WordPress αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε! Ξεκινήστε με κάτι απλό και στη συνέχεια θα προσθέτετε ολοένα και περισσότερες καινούργιες και πιο περίπλοκες λειτουργίες στη σελίδα σας!

Τέλος, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο (συνήθως από 3 μέρες έως και κάποιες εβδομάδες) ώστε η ιστοσελίδα σας να εμφανίζεται κανονικά, έστω και χαμηλά, στα αποτελέσματα κάποιας μηχανής αναζήτησης. Αυτό συμβαίνει διότι οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να ανιχνεύσουν την σελίδα και να τη σκανάρουν για πιθανό επιβλαβές περιεχόμενο.

Πως θα αρχίσω να έχω traffic στη σελίδα μου;

Η κύρια τεχνική η οποία στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της σελίδας σας ονομάζεται SEO (Search Engine Optimization). Με αυτή τη τεχνική ουσιαστικά προσπαθείτε με διάφορους τρόπους να κάνετε τη σελίδα σας να εμφανίζεται ψηλότερα στα αποτελέσματα μίας αναζήτησης στο διαδίκτυο. Προσωπικά, θα πρότεινα κατά τα πρώτα σας τουλάχιστον βήματα να μην αναλωθείτε στο SEO. Απλά δημιουργήστε αξιόλογο περιεχόμενο, ανεβάστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους και τους γνωστούς σας!

Και να θυμάστε πάντα ότι

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο

Οπότε μην προσπαθείτε να πετύχετε την τελειότητα. Θα σας κουράσει, θα σας απογοητεύσει και εν τέλει ίσως καταλήξετε να τα παρατήσετε. Στοχεύστε στη σταδιακή πρόοδο και ανάπτυξη σε βάθος χρόνου και μην φοβηθείτε να κάνετε λάθη, από τα οποία θα μάθετε!

Αν σας άρεσε το παρόν άρθρο ρίξτε μία ματιά και εδώ και μην διστάσετε να αφήσετε στα σχόλια την άποψή σας!

Leave a Reply