Όταν ξεκινάς την περιπέτειά σου στον προγραμματισμό, είναι λογικό να κάνεις λάθη. Όμως, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα πιο συχνά, μπορείς να τα αποφύγεις και να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου πιο γρήγορα. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τα 5 πιο κοινά λάθη που κάνουν οι αρχάριοι προγραμματιστές και πώς να τα διορθώσεις.
1. Δεν Διαβάζεις τα Μηνύματα Σφαλμάτων
Συχνό φαινόμενο είναι οι νέοι προγραμματιστές να βλέπουν αυτά τα τεράστια κόκκινα κατεβατά που εμφανίζει η κάθε γλώσσα προγραμματισμού, αν κάτι έχει πάει λάθος στο πρόγραμμά τους και να αποθαρρύνονται να τα διαβάσουν. Καταφεύγουν να κάνουν τυχαίες αλλαγές στον κώδικα, μπας και δουλέψει, αλλά τίποτα…
Πώς να το αποφύγεις:
Μάθε να διαβάζεις προσεκτικά τα μηνύματα σφαλμάτων. Στην αρχή θα σου φανεί δύσκολο να καταλάβεις ακριβώς τι εννοούν, αλλά σταδιακά θα τα συνηθίσεις και θα αποτελούν σημαντικό εργαλείο που θα σε γλυτώσει από ατελείωτο debugging. Συνήθως, σου δείχνουν ακριβώς τι πήγε στραβά και σε ποια γραμμή του προγράμματός σου.
2. Αγνοείς την Μορφοποίηση του Κώδικα
Πονεμένο ζήτημα το συγκεκριμένο… Όλοι καθώς ξεκινούσαμε στον προγραμματισμό αδυνατούσαμε να καταλάβουμε τη σημασία ενός μορφοποιημένου και ευανάγνωστου κώδικα. “Αφού δουλεύει, μια χαρά είναι.”. Όταν, όμως, οι γραμμές στα προγράμματά σου θα αρχίσουν να αυξάνονται και…ούτε εσύ ο ίδιος δεν θα καταλαβαίνεις τι γράφεις, ή θα θες να δείξεις τον κώδικά σου σε κάποιον άλλον, για πιθανή βοήθεια, και θα ψάχνετε μαζί που ανήκει κάθε block κώδικα ή που κλείνει μια αγκύλη, τότε θα συνειδητοποιήσεις την αξία της καλής και σωστής μορφοποίησης!
Πώς να το αποφύγεις:
Τώρα τελευταία, είναι στη μόδα οι αυτόματοι μορφοποιητές κώδικα. Έχουμε και εμείς συμπεριλάβει ένα τέτοιο VS Code extension σε αυτό το άρθρο μας. Αυτά, όμως, δεν θα πρέπει να αποτελούν τη μόνιμη λύση. Πρέπει να μάθεις από την αρχή να γράφεις μόνος σου σωστά μορφοποιημένο κώδικα, σε ό,τι γλώσσα και editor προγραμματίζεις.
3. Δεν βάζεις σχόλια στον κώδικά σου
Το ξέρω, ναι, πιστεύεις ότι τα σχόλια είναι βαρετά, άσκοπα και χρονοβόρα. Θεωρείς, επίσης ότι ακόμα και χωρίς σχόλια θα μπορείς να καταλαβαίνεις τα προγράμματά σου μετά από λίγο καιρό, οπότε συνεχίζεις και γράφεις τη μια γραμμή κώδικα μετά την άλλη. Όσο μεγαλώνουν τα project σου, θα παρατηρήσεις, ότι θα αρχίσεις να δυσκολεύεσαι να θυμηθείς τι ακριβώς είχες ορίσει να κάνει κάθε σου συνάρτηση ή τι αναπαριστούσε κάθε κλάση σου.
Πώς να το αποφύγεις:
Ξεκίνα από νωρίς να μάθεις να γράφεις σχόλια στον κώδικά σου. Στην αρχή θα σου φαίνεται δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά μετά από λίγο καιρό θα σου βγαίνει αυθόρμητα και θα το βρίσκεις πολύ χρήσιμο! Τουλάχιστον προσπάθησε να επεξηγείς τα σημαντικά σημεία του κώδικα, όπως οι δηλώσεις συναρτήσεων και κλάσεων, να συνοδεύονται με τα απαραίτητα docstrings.
4. Προσπαθείς να Λύσεις Τα Πάντα Μόνος Σου
Συχνά, όλους μας πιάνει αυτό το πείσμα, να προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας και να λύσουμε χωρίς βοήθεια οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. Έτσι, συχνά γίνεται και στον προγραμματισμό, που παρουσιάζονται πραγματικά συνεχώς νέα προβλήματα, που ούτε είχες φανταστεί ότι μπορεί να συμβούν.
Πώς να το αποφύγεις:
Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, είναι σημαντικό να αφήνεις τον εγωισμό απ’ έξω και να δέχεσαι την πολύτιμη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το διαδίκτυο ή προφανώς και το Chat GPT. Αρκεί απλά, να μην αντιγράφεις στείρα τα αποτελέσματα της αναζήτησής σου, αλλά να τα αντιμετωπίζεις ως ερεθίσματα για να ψάξεις περαιτέρω ορισμένα ζητήματα, που ίσως δεν είχες κατανοήσει βαθιά.
5. Τα Παρατάς Πολύ Γρήγορα
Ο προγραμματισμός, συχνά, μπορεί να γίνει σκληρός και δύσκολος, όμως αυτή πολλές φορές είναι και η ομορφιά του. Αν παίρνεις προσωπικά κάθε αποτυχημένη σου απόπειρα, τότε αργά ή γρήγορα θα καταλήξεις να τα παρατήσεις…
Πώς να το αποφύγεις:
Προσπάθησε να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα που προκύπτουν με ψυχραιμία και σε καμία περίπτωση μην απογοητεύεσαι από αυτά! Στον προγραμματισμό, τα λάθη σου είναι αυτά που θα σου διδάξουν λεπτομέρειες που μπορεί να μην είχες προσέξει ή να μην είχες δώσει σημασία και τελικά θα σε κάνουν καλύτερο και πιο έμπειρο!